Nieuw Rijsbrug

Over Nieuw Rijsbrug

Sinds 1994 wonen we, naar volle tevredenheid, in het prachtige Krommerijn gebied aan de Achterdijk in Bunnik.

 

De hoofdtak van het bedrijf is varkens.

Een gedeelte van de grond rond het bedrijf wordt verhuurd.

Daarnaast verhuren we enkele bedrijfsgebouwen.

In de zomer wordt er suikermais geteeld.

 

In het verleden was het een rundveebedrijf met een kleine varkenstak maar sinds 1994 zijn er alleen varkens aanwezig.

Er zijn gemiddeld 750 zeugen, 750 vleesvarkens  en 250 opfokzeugen (nieuwe zeugen) aanwezig.

In 1996 hebben we de vleesvarkensstal gebouwd en in 2007 uitgebreid met een zeugenstal.

Na vele jaren varkens gefokt te hebben voor buitenlandse afnemers, blijven nu onze dieren in Nederland.

In juli 2019 hebben we een ster van de dierenbescherming gekregen, dit houdt in dat onze dieren meer ruimte dan gebruikelijk hebben, meer afleidingsmaterialen tot hun beschikking hebben, er mag alleen groene stroom gebruikt worden en nog veel meer andere zaken waar de varkens de varkenshouder het milieu en de consument mee gediend is.

 

Een zeug kan ruim 2 keer per jaar biggetjes werpen.

Iedere zeug kan per keer ongeveer 13 biggen grootbrengen, de biggen blijven 4 weken bij de zeug daarna gaan ze naar de biggen opfokhokken.

Na 6 weken worden ze verkocht aan een vleesvarkenshouder in Nederland. Het vlees van onze varkens wordt in diverse supermarkten, onder het label “1ster beter leven”, verkocht.

 

Op onze stallen zitten luchtwassers, die er voor zorgen dat de uitgaande stallucht het milieu minimaal belast.

De restvloeistof uit deze wassers wordt toegepast bij enkele fruittelers in het Kromme Rijngebied, op deze manier leveren we een bijdrage aan een stukje kringloop landbouw.

In 2019 hebben we mee gedaan met het project “Zonnig Krommerijn” . Op de stal waar de zeugen in zitten, hebben we zonnepanelen gelegd. Deze panelen voorzien ons van groene stroom en de energie die over is wordt aan het net geleverd.

Een gedeelte van de grond om ons bedrijf wordt gebuikt door Sempergreen, zij telen daar Sedum (vetplanten)op, dit word oa gebruikt als dakbedekking.

De suikermais die we telen verkopen we aan huis.  De kolven worden handmatig geplukt en ze gaan als zoete broodjes over de toonbank in de maanden augustus/september.

Een van de bedrijfsgebouwen wordt gebruikt door de Stichting Reinaerde groendiensten, dit is een zorginstelling voor jonge mensen die onder begeleiding allerlei hoveniers werkzaamheden doen bij omliggende bedrijven en instellingen zoals bijvoorbeeld de Gemeente Bunnik, waar ze het onderhoud van de sportparken verzorgen.

Een van onze bijgebouwen hebben we zo ingericht dat er trainingen,,cursussen, vergaderingen en div andere activiteiten kunnen plaats vinden.

Heb je belangstelling om ea eens van dichtbij te bekijken of over sommige zaken meer te willen weten voel je vrij om langs te komen.

 

Rita en Wim van Vulpen.

Bijzonderheden

Elke 2 maanden worden er ook 4 biggen opgehaald door stichting Bartimeus. Op hun zorgboerderij in Langbroek worden deze biggen verzorgd door de cliënten. Het vlees van deze varkens,  wordt  samen met en nog vele andere producten verkocht in hun eigen boerderijwinkel.

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Beeldkwaliteit