Nieuw Rijsbrug

Over Nieuw Rijsbrug

Lid geworden in december 2019

Sinds 1994 wonen we, naar volle tevredenheid, in het prachtige Krommerijn gebied aan de Achterdijk in Bunnik. Varkenshouderij is de hoofdtak van ons bedrijf.
In het verleden was het een rundveebedrijf met een kleine varkenstak maar sinds 1994 hebben we alleen nog de varkenshouderij. Er zijn gemiddeld 750 zeugen, 750 vleesvarkens  en 250 opfokzeugen (nieuwe zeugen) aanwezig. In 1996 hebben we de vleesvarkensstal gebouwd en in 2007 uitgebreid met een zeugenstal. Na vele jaren varkens gefokt te hebben voor buitenlandse afnemers, blijven onze dieren nu allemaal  in Nederland.
Een zeug kan ruim 2 keer per jaar biggetjes werpen en kan gemiddeld per keer 13 biggen grootbrengen.  De biggen blijven 4 weken bij de zeug en daarna gaan ze naar onze biggen opfokhokken. Na 6 weken worden ze verkocht aan een vleesvarkenshouder in Nederland. 

Beter Leven ster
In juli 2019 hebben we een ster van de dierenbescherming gekregen. Het vlees van onze varkens is in diverse supermarkten, dus onder het label “1ster beter leven”, verkrijgbaar. Dit houdt in dat onze dieren meer ruimte dan gebruikelijk en meer afleidingsmaterialen tot hun beschikking hebben. Er mag alleen groene stroom gebruikt worden en we voldoen aan  nog veel meer andere zaken die betrekking hebben tot het milieu en de wensen van de consument.

 Kringlooplandbouw en duurzaamheid
 Onze stallen zijn voorzien van luchtwassers. Luchtwassers zorgen ervoor  dat de uitgaande stallucht het milieu minimaal belast. De restvloeistof uit deze wassers wordt toegepast bij enkele fruittelers in het Kromme Rijngebied, op deze manier leveren we een bijdrage aan een stukje kringloop landbouw.
In 2019 hebben we mee gedaan met het project “Zonnig Krommerijn”. Op het dak van de zeugenstal, hebben we zonnepanelen gelegd. Deze panelen voorzien ons van groene stroom en de energie die over blijft wordt teruggeleverd aan het net.

Overige activiteiten
In de zomer telen we een gedeelte suikermaïs die we in de maanden augustus/september verkopen aan huis. De kolven worden handmatig geplukt en gaan als zoete broodjes over de toonbank.
Een gedeelte van de grond om ons bedrijf wordt gebuikt door Sempergreen, voor het telen van Sedum. Deze vetplanten  worden oa gebruikt als dakbedekking.
Daarnaast verhuren we enkele bedrijfsgebouwen onder andere aan Stichting Reinaerde groendiensten. Dit is een zorginstelling voor jonge mensen die onder begeleiding allerlei hoveniers klussen doen  bij omliggende bedrijven en instellingen. Bij de Gemeente Bunnik dragen ze zorg voor het onderhoud van de sportparken.
Een van onze bijgebouwen hebben we zo ingericht zodat ze verhuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld trainingen, cursussen en vergaderingen.

Heb je belangstelling om ons bedrijf eens van dichtbij te bekijken of om over sommige zaken meer te willen weten, voel je vrij om langs te komen!

Rita en Wim van Vulpen.

Bijzonderheden

Elke 2 maanden worden er 4 biggen opgehaald door stichting Bartimeus. Op hun zorgboerderij in Langbroek worden deze biggen verzorgd door de cliënten. Het vlees van deze varkens,  wordt  samen met en nog vele andere producten verkocht in hun eigen boerderijwinkel.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit