Melkveebedrijf ‘t Hoogeland Familie de Bie

Over Melkveebedrijf ‘t Hoogeland Familie de Bie

Lid geworden in december 2019

Aan de Hogelandseweg in Werkhoven ligt melkveebedrijf ’t Hoogeland. Wij, Richard de Bie en Nicolette de Stigter en onze zoon Sebastiaan zorgen hier dagelijks voor de 130 melkkoeien en 65 stuks jongvee. Wij zijn de 4e generatie de Bie op het bedrijf in de Kromme Rijnstreek.

Nieuwbouw
In 2017 hebben we de oude koeienstal afgebroken en is op dezelfde plek een nieuwe stal, een zogenaamde Maatlat Duurzame Veehouderijstal gebouwd. Deze stal biedt de koeien veel extra’s waaronder meer loopruimte en extra grote ligboxen. Op het dak van de stal hebben we  zonnepanelen geïnstalleerd waarmee we een gedeelte van de gebruikte energie zelf opwekken. Sinds 2019 worden de koeien gemolken door melkrobots. De koeien kunnen nu zelf kiezen wanneer ze gemolken willen worden.

Weidemelk en samenwerking
Zodra het weer het toelaat en er voldoende gras staat gaan onze melkkoeien overdag de wei in. Iedere 3 dagen komt de vrachtwagen van Friesland Campina ongeveer 10000 kg melk ophalen om er allerlei lekkere zuivelproducten van te maken, zoals Kaas, yoghurt of slagroom en nog vele andere producten. De melk van onze koeien is in de winkel herkenbaar als ‘weidemelk’.
Omdat we niet voldoende land hebben om al het voer voor onze koeien te produceren werken we samen met Jos van Rooijen uit Houten. Het jongvee wat ouder is dan 1 jaar staat op zijn bedrijf en vlak voor zij hun eerste kalfje krijgen komen ze weer naar ons bedrijf. Daarnaast gaat een deel van de mest van onze koeien naar zijn land en komt de maïs en een gedeelte van het gras wat bij Jos op het land groeit naar ons voor de melkkoeien in de winter.

De bodemvruchtbaarheid van onze weides en akkers vinden we erg belangrijk omdat hier al het leven begint. We proberen er goed voor te zorgen en verbouwen daarom niet vele jaren achter elkaar maïs op dezelfde percelen. Dit zou de grond uitputten en het bodemleven verstoren. Wij streven naar 3 jaar maïsteelt en daarna 6 jaar gras. Hierdoor bouwen we ook in het maïsland organische stof op en zo leggen we CO2 vast.

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit