Fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal

Over Fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal

Lid geworden in december 2019

Over Fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal

Mijn naam is Cornelis Uijttewaal. Samen met mijn gezin heb ik een fruitteeltbedrijf in ’t Goy, gemeente Houten, in de mooie, vruchtbare Kromme Rijn streek.

We telen appels en peren onder het Planet Proof keurmerk. Dat betekent dat we voldoen aan strenge eisen op het gebied van arbeid, broeikasgassen, bemesting, afval, verpakkingen, energie en watergebruik.

We zijn één van de eerste bedrijven die een koeling in gebruik heeft genomen, die vrij is van het schadelijke gas freon. In de toekomst gaat freon verboden worden, dus we zijn trots én blij dat we die stap al hebben genomen.

Onze fruitbomen bemesten we voor het grootste gedeelte met dierlijke mest en een klein beetje kunstmest. Ook gebruiken we spuiwater als meststof. Spuiwater is een reststof, afkomstig uit de varkenshouderij. In die sector wordt de lucht uit de stal gespoeld, om schone lucht te krijgen. Het water, waar deze lucht in ‘gewassen’ is, noemt men spuiwater. Een restproduct van een lokale varkenshouder is voor ons een waardevolle meststof. Zo vormen we als boeren samen kringlopen, en benutten we mineralen zo optimaal mogelijk.

Onze energie wekken we op met zonnepanelen, waarmee we zo’n 75% van ons energieverbruik zelf opwekken. De overige energie die we afnemen, is groene energie.

We zien ons bedrijf als één van de visitekaartjes van de agrarische sector. Bewust hebben we aan de wegkant geen schermen langs de fruitbomen staan, zodat iedereen van de bloeiende bloesem kan genieten in het voorjaar.

We hebben een stalletje aan de weg, waar mensen ons fruit kunnen komen, en doen we jaarlijks mee met de open dag op Hemelvaart. Verbinding zoeken met de maatschappij vinden we belangrijk, en daarom doen wij mee met Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust!

Ons bedrijf is aangesloten bij telerscoöperatie Oxin Growers U.A. De verkoop van onze producten vindt plaats door Oxin Growers.’

Voor huisverkoop aan de consument hebben wij een ontheffing.

Bijzonderheden

Ik ben één van de initiatiefnemers van Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust. Ik vind het belangrijk om anderen te vertellen over mijn bedrijf en de keuzes die ik maak. Op onze Facebookpagina kun je de laatste nieuwtjes over ons bedrijf lezen.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Natuur
Beeldkwaliteit