Fruitteeltbedrijf Arno Vernooij

Over Fruitteeltbedrijf Arno Vernooij

Lid geworden in december 2019

Mijn naam is Arno Vernooij.
Samen met vriendin Pieternelle en dochter Jinte woon en werk ik aan de Trechtweg in Cothen. Van jongs af aan wist ik al dat ik later met fruit wilde gaan werken. Waren mijn broers bezig met het fokken van konijnen, was ik druk bezig in mijn groentetuin met het enten van bomen. Fruitteelt zit dan ook in mijn genen. Opa Van Bemmel had zijn eigen boomgaard. En hij nam mij dan ook met veel liefde mee. Het idee was dan ook dat ik onder begeleiding van opa de boomgaard zou overnemen en verder uitbreiden. Helaas overleed opa het eerste jaar. Het uitbreiden is wel gelukt. Inmiddels staan er verschillende appels-, peren- en pruimenrassen verdeelt over 16 hectare.
Het overgrote deel is beplant met de Conference peer en de Elstar appel.

De reden om mee te doen aan dit project is om de fruitteelt beter aan het voetlicht bij de consument te brengen. Voordat een appel of een peer bij een willekeurige supermarkt in het schap ligt, is een teler daar bijna een jaar mee bezig geweest.
Wat bijvoorbeeld maar weinig mensen weten is dat je direct na de pluk al kunt zien hoeveel knoppen er zijn voor de bloei het jaar erop.

Bijzonderheden

Vaak vragen mensen mij waarom er netten boven de bomen aan de Trechtweg zijn gespannen. Veelal wordt gedacht dat die het fruit tegen de vogels beschermen. Dat is meer een bijkomend voordeel, dan de reden waarom ze zijn geplaatst. De netten beschermen het fruit tegen hagel. Hagelstenen zijn funest voor appel en peren. Complete stukken worden uit de vrucht geslagen. Dat maakt dat het fruit onverkoopbaar wordt. Helaas heb ik inmiddels een paar keer meegemaakt wat voor schade een fikse hagenbui veroorzaakt. Deze netten zijn wel fijn genoeg om de regen door te laten, maar de stenen uit de buurt van het fruit te houden. Ze zijn zelfs sterk genoeg om het gewicht van een mens te dragen

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Natuur
Beeldkwaliteit