Firma J. en CH. van Dijk Melkveehouderij

Over Firma J. en CH. van Dijk Melkveehouderij

Lid geworden in maart 2020

OVER FIRMA J. EN CH. VAN DIJK

Op landgoed Rhijnauwen in Bunnik, ligt boerderij Hofstede Rhijnauwen aan de Kromme Rijn. Sinds 1782 boert de familie Van Dijk op deze boerderij. Kees en Ingrid zijn de 7de generatie en zij runnen vanaf 1995 samen het bedrijf. In 2002 heeft de Boerderijen Stichting Utrecht, Hofstede Rhijnauwen uitgeroepen tot Boerderij van het Jaar.

De boerderij is een gemengd bedrijf met veeteelt en fruitteelt. Nu bestaande uit 80 melkkoeien, 20 schapen en 9 hectare fruitboomgaard.

Vanwege nieuwe wetgeving is in 2014 een nieuwe stal voor de koeien gebouwd. De stal biedt de koeien meer bewegingsruimte, ligcomfort, energiezuinig licht, frisse lucht en melkcomfort. In de stal is een melkput waar 16 koeien tegelijk gemolken kunnen worden. Er wordt gestreefd naar kringlooplandbouw. De koeien gaan naar buiten om gras te eten. Als het gras in de weilanden rond de boerderij op is gaan de koeien de brug over, naar de weilanden aan de andere kant van de Kromme Rijn.

Bij de fruitteelttak worden appels en peren volgens Milieukeur geteeld. Zo vindt er natuurlijke bestuiving door bijen plaats, worden insecten bestreden met natuurlijke vijanden en zijn er bloemrijke stroken in de boomgaard.

Peersoorten die worden geteeld:
– Conference
– Doyenne du Comice
– Gieser Wildeman.

Appelsoorten die worden geteeld:
– Elstar
– Jonagold
– Golden Delicious.

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit