Familie Vernooij

Over Familie Vernooij

Lid geworden in december 2019

OVER FAMILIE VERNOOIJ

Midden in het dorp Werkhoven staat onze boerderij.
Wij -Johan en Angelien Vernooij- zijn de 3e generatie op dit bedrijf en runnen de boerderij samen.
Onze zogenaamde dwarshuisboerderij is gebouwd in 1923. De oude grupstal wordt in de winter nog gebruikt om jongvee te stallen. De moestuin vooraan de weg is in gebruik door enkele dorpsgenoten die hier hun verse groenten verbouwen. Op onze boerderij werken we met het typische ras voor het rivierengebied: het ‘Maas-Rijn-IJsselvee” (MRIJ). De sterke punten van de MRIJ-koe zijn het hoge eiwitgehalte in de melk, de goede bespiering en haar duurzaamheid. Het is een koe met opbrengsten uit zowel de melk- als vleesproductie.
We houden 70 melkkoeien en wat jongvee, namelijk pinken en kalveren voor de vervanging van de melkkoeien.
In 2009 hebben we een nieuwe stal voor de koeien gebouwd, op de fundering van de vorige ligboxenstal uit 1973. Deze nieuwe stal voldoet aan de eisen van de MDV (Maatlat Duurzame Veehouderij). De stal biedt de koeien meer bewegingsruimte, ligcomfort, energiezuinig licht, frisse lucht en het dak is geïsoleerd. Daardoor is het koeler in de zomer en in de winter aangenamer, ook voor ons.

Op het dak van de stal en loods zijn in 2019 zonnepanelen geplaatst in samenwerking met burgers uit de omgeving.
De melk moeten we van de koe hebben, want dat is onze inkomstenbron!
We laten dit graag zien aan de leerlingen van de basisschool in Werkhoven. Tijdens het educatiebezoek aan onze boerderij komen zij in ieder geval te weten waar de melk vandaan komt!

We kiezen er bewust voor om de melkkoeien in de zomer te weiden. De jongste kalveren gaan op pas gemaaide weide zodat ze het graseten leren. Bij de boerderij telen we alleen gras. Door de ruilverkaveling is onze veldkavel van 1,5 naar 3 km gegaan verbouwen we mais en gras.

We doen mee moet Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat we mensen graag bewust willen maken van het verhaal achter de melk!

Bijzonderheden

Johan is ‘Voormelker’. Hij geeft leerlingen van de Middelbare Agrarische School praktijkles hoe de handelingen tijdens het melken horen te verlopen. Dit zijn spenen schoonmaken, 2 stralen handmelken per speen, melkstel aansluiten zonder luchtzuigen en uitleg hoe de melkmachine werkt. Nu vier middagen melken in onze melkstal krijgen ze het ‘Melkexamen’ en worden ze beoordeeld op hun vaardigheid. In dit filmpje, dat door leerlingen is gemaakt, kun je van alles zien over ons bedrijf.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit