De Witboom

Over De Witboom

Wij zijn André en Nicolien Peek en wonen met onze 3 kinderen, Joël, Eline en Lieke op melkveebedrijf “De Witboom” onder de rook van de stad Utrecht. De boerderij is gebouwd in 1906 en wij zijn de 3e generatie op het bedrijf, de 4e generatie is in de leer.
Op ons bedrijf worden 85 melkkoeien gehouden met een eigen fokstier en bijbehorend jongvee.
De koeien worden gemolken in een 2 x 6 visgraat melkput.
De melk leveren wij aan melkfabriek Vreugdenhil waar de melk verwerkt wordt tot melkpoeder en wereldwijd geëxporteerd.
Om de boerderij ligt 38 ha grasland en 7 ha maisland voor eigen voerproductie.
De kalfjes worden geboren in één van de twee kraamstallen. Dit is een ruime stal met een lekker bed van stro. Na een paar uur worden de koe en het kalfje gescheiden. Het kalf wordt de eerste 2 weken in een eenling box goed in de gaten gehouden en we zorgen dat ze voldoende biest en melk drinkt.
Na 2 weken worden de stiertjes afgevoerd naar een kalver opfokbedrijf en gaan de vaars (vrouwtjes) kalfjes in ruime groepsverblijven op stro met leeftijd genootjes. Onze koeien hebben vanaf het moment dat ze in het voorjaar de wei in gaan zelf de keuze of ze binnen of buiten willen zijn.
In de zomer zetten we als het in de wei te warm wordt en de koeien naar binnen komen de 2 grote ventilatoren in de stal aan voor de nodige verkoeling.
Voor de koeien hebben we een luchtige ligboxenstal met een koeborstel waar de dames zich heerlijk kunnen laten borstelen.
Onze energie halen we uit de 138 zonnepanelen op het dak en sinds 2016 hebben we een voorkoeler zodat de melk van 38°C al is afgekoeld tot zo’n 17°C voordat het de melktank in gaat en verder wordt terug gekoeld naar 3,5°C. M
et het warme water wat uit de voorkoelinstallatie komt spuiten we de melkstal schoon. Ook dit bespaard de nodige energie en zo doen we ons best om zelfvoorzienend te zijn in onze elektriciteit. Op de facebookpagina, (“melkveebedrijf de witboom” ) kunt u ons bedrijf verder volgen.

Waarom zijn wij deelnemer?

Wij nemen deel aan Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat wij ons open willen stellen voor de burger zodat zij kunnen zien op wat voor een manier wij boeren en waar de melk vandaan komt, wij vinden het belangrijk om open en transparant te zijn.

Bijzonderheden

Bijzonderheden

Vanaf het voorjaar van 2010 doen wij mee aan boerderijeducatie via Boerderij in de kijker. Wij ontvangen hierdoor per jaar zo’n 350 a 400 kinderen, met tussen de 70 en 80 volwassen begeleiders op ons bedrijf.
Neem gerust eens een kijkje op hun  website. Daar kunt u ook lezen hoe schoolklassen uit heel Utrecht-Oost zich aan kunnen melden voor boerderijeducatie.

Maatschappij
Milieu
Energie
Diergezondheid
Mest
Beeldkwaliteit