De Witboom

Over De Witboom

Lid geworden in december 2019

Over De Witboom

Wij zijn André en Nicolien Peek en hebben drie kinderen. We wonen op melkveebedrijf “De Witboom” onder de rook van Utrecht. De boerderij is gebouwd in 1906 en wij zijn de 3e generatie op het bedrijf, de 4e generatie is in de leer.


De stal
Op ons bedrijf houden we 85 melkkoeien met een eigen fokstier en bijbehorend jongvee.
De koeien worden 2x per dag gemolken in een 2 x 6 visgraat melkput en deze melk leveren wij aan melkfabriek Vreugdenhil. In de luchtige lichtboxenstal hangt een automatische koeborstel waar de dames zich heerlijk kunnen borstelen.
Om de boerderij ligt 43 ha grasland en 9,5 ha maisland voor eigen voerproductie.


De koeien en kalveren
Onze koeien mogen zodra het kan in het voorjaar de wei in, en hebben dan zelf de keuze of ze binnen of buiten willen zijn. In de zomer zetten we als het in de wei te warm wordt en de koeien naar binnen komen de 2 grote ventilatoren in de stal aan voor de nodige verkoeling.
De kalfjes worden geboren in één van de twee kraamstallen. Dit is een ruime stal met een lekker bed van stro. Na een paar uur worden de koe en het kalfje gescheiden. Het kalf wordt de eerste 2 weken in een eenling box goed in de gaten gehouden en we zorgen dat ze voldoende biest en melk drinkt. Hierna gaan de vaars (vrouwtjes) kalfjes in ruime groepsverblijven op stro met leeftijd genootjes.

Duurzaamheid
Onze energie halen we uit de 138 zonnepanelen op het dak en sinds 2016 hebben we een voorkoeler zodat de melk van 38°C al is afgekoeld tot zo’n 17°C voordat het de melktank in gaat en verder wordt terug gekoeld naar 3,5°C. Met het warme water wat uit de voorkoelinstallatie komt spuiten we de melkstal schoon en gebruiken we als drinkwater voor de koeien.. Ook dit bespaard de nodige energie en zo doen we ons best om zelfvoorzienend te zijn in onze elektriciteit.


Waarom zijn wij deelnemer?
Wij nemen deel aan Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat wij het belangrijk vinden om open en transparant te zijn naar onze omgeving. Zo kunnen mensen uit stad of dorp zien waar de melk vandaan komt en op welke manier wij boeren.

Bijzonderheden

Bijzonderheden

Vanaf het voorjaar van 2010 doen wij mee aan boerderijeducatie via Boerderij in de kijker. Wij ontvangen hierdoor per jaar zo’n 700 á 800 kinderen en tussen de 180 en 200 volwassen begeleiders op ons bedrijf.
Neem gerust eens een kijkje op de website van Boerderij in de Kijker. Daar kunt u lezen hoe schoolklassen uit de hele provincie Utrecht zich aan kunnen melden voor boerderijeducatie.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Mest
Beeldkwaliteit