Boerderij Den Oord

Over Boerderij Den Oord

Lid geworden in december 2019

Over Boerderij Den Oord

Wij zijn Arjen, Rozemarijn en samen met onze kinderen Renske, Auke, Durk en Noortje wonen en werken we op ‘Boerderij Den Oord’.Ons bedrijf staat in Schalkwijk op de kruising van de Beusichemseweg en de Lekdijk. Al sinds de 18e eeuw boerden onze voorouders op deze plek.
Samen dragen we de zorg voor zo’n 130 melkkoeien en 50 stuks jonge dieren(jongvee). Een gedeelte van onze kalveren wordt elders opgefokt. Om de dieren te kunnen voeden gebruiken wij ruim 90 hectare land. Het grootste deel is grasland, een gedeelte maïs en we hebben ook nog een stuk natuur(bos).
Onze melk wordt opgehaald door Friesland Campina en in de winkel verkocht als weidemelk. Weidemelk houdt in dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar, tenminste 6 uur per dag in de wei lopen. Ook het jongvee staat als het weer het toelaat zo lang mogelijk dag en nacht buiten.

Nieuwbouw
In 2010 hebben we een nieuwe melkveestal gebouwd voor onze melkkoeien. Alles in deze stal is erop gericht om het de koe zo comfortabel mogelijk te maken. Zo zijn er extra ruime ligboxen en is er extra loopruimte gecreëerd. Het dak van de stal is voorzien van dakisolatie en om de warmte in de zomer de baas te blijven, zijn er enkele ventilatoren in de stal opgehangen. Sinds 2018 worden onze koeien gemolken met een melkrobot. De koeien kunnen zelf kiezen wanneer en hoe vaak zij gemolken willen worden. Boven de melkrobots is een skybox gevestigd zodat je vanaf hoogte een prachtig zicht over de koeien in de stal hebt.

Educatie en voorlichting
Jaarlijks verwelkomen wij diverse groepen mensen op ons bedrijf. Wij zijn onder andere gecertificeerd Educatieboer en zijn deelnemer van ‘Boerderij in de Kijker’. Via ‘Boerderij in de Kijker’ vinden heel veel kinderen en hun begeleiders via diverse basisscholen uit onze omgeving de weg naar onze boerderij. Ze kunnen zien, ruiken, voelen en beleven hoe alles er op een melkveebedrijf aan toe gaat. 

Waarom zijn wij deelnemer?
We doen mee aan Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat we willen laten zien wat we doen, hoe we het doen en waarom we het doen. Dat zorgt voor maatschappelijke acceptatie en dat komt ons bedrijf ten goede maar ook de sector. Open discussie met collega boeren maar ook burgers zorgt ervoor dat wij ons bedrijf ‘’up to date’’ houden.

Bijzonderheden

We hebben een passie voor fokkerij. Collega-veehouders uit Nederland komen regelmatig langs om over de koeien en de fokkerij te praten en naar onze koeien te kijken. Wij hebben nauwe banden met internationale fokkerijorganisatie CRV en zodoende brengen veel collega-veehouders en hun adviseurs uit het buitenland een bezoek aan ons bedrijf. Ook vinden wij het leuk om soms met een aantal van onze koeien op stap te gaan. We bezoeken dan een keuring en doen dan mee aan een soort ‘miss-koeverkiezing’. Onze kinderen doen ook al mee met de kleinste kalfjes.
Onze koeien hebben in het verleden in commercials van Friesland Campina gespeeld. U kent ze vast nog wel: “ik zei nog zo… géén bommetje!, de koe in de zijspan en later speelden ze een rol in ”The story of milk”.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Mest
Beeldkwaliteit