Boerderij Den Oord

Over Boerderij Den Oord

Ons bedrijf staat in Schalkwijk op de kruising van de Beusichemseweg en de Lekdijk. Al sinds de 18e eeuw boerden onze voorouders op deze plek.
De huidige generatie – Arjen, Rozemarijn en de kinderen Renske, Auke, Durk en Noortje- wonen en werken nu op de’’ Boederderij Den Oord’’.
Als extra hulp is er Vernooij senior, een vaste medewerker en diverse andere hulpen en (oud)stagaires uit de regio.
Samen verzorgen zij zo’n 130 melkkoeien en 140 stuks jonge dieren(jongvee).
Om de dieren allemaal te kunnen voeden gebruiken wij ruim 90 hectare land.
Ook de mest kunnen we dan allemaal kwijt op onze eigen grond.
Het grootste deel is grasland, een gedeelte mais en we hebben ook nog een stuk natuur(bos). Alle dieren gaan zoveel mogelijk naar buiten van maart tot en met december als de draagkracht van de grond het toelaat. Het jongvee is dag en nacht buiten. De melkkoeien blijven in de nacht op stal.
Onze 1.300.000 kg melk (op jaarbasis) wordt een keer per 3 dagen opgehaald door FrieslandCampina en in de markt gezet als weidemelk.
In 2010 is er een nieuwe melkveestal gebouwd voor onze melkoeien. Alles in deze stal is erop gericht om het de koe zo comfortabel mogelijk te maken. Het jongvee is in de winter in de andere stallen gehuisvest.
Op ons bedrijf ontvangen wij diverse groepen mensen. Allereerst doen wij mee met ‘’Boerderij in de kijker’’ en ontvangen wij ieder voorjaar met heel veel plezier kinderen van basisscholen uit onze omgeving. Ook komen collega-veehouders uit Nederland regelmatig langs om over de koeien en de fokkerij te praten en naar onze koeien te kijken. Wij hebben nauwe banden met internationale fokkerij-organisatie CRV en zodoende komen er ook vele collega-veehouders en hun adviseurs uit het buitenland een bezoek brengen aan ons bedrijf.
Ook vinden wij het leuk om soms met een aantal van onze koeien op stap te gaan. We bezoeken dan een keuring en doen dan mee aan een soort ‘’miss-koeverkiezing’’. Onze kinderen doen dan ook al mee met de kleinste kalfjes.

We doen mee aan Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust omdat we willen laten zien wat we doen, hoe we het doen en waarom we het doen. Dat zorgt voor maatschappelijke acceptatie en dat komt ons bedrijf ten goede maar ook de sector. Open discussie met collega boeren maar ook burgers zorgt ervoor dat wij ons bedrijf ‘’up to date’’ houden.

Bijzonderheden

We hebben een passie voor fokkerij. Collega-veehouders uit Nederland komen regelmatig langs om over de koeien en de fokkerij te praten en naar onze koeien te kijken. Wij hebben nauwe banden met internationale fokkerij-organisatie CRV en zodoende brengen veel collega-veehouders en hun adviseurs uit het buitenland een bezoek aan ons bedrijf. Ook vinden wij het leuk om soms met een aantal van onze koeien op stap te gaan. We bezoeken dan een keuring en doen dan mee aan een soort ‘’miss-koeverkiezing’’. Onze kinderen doen dan ook al mee met de kleinste kalfjes.
Onze koeien hebben in het verleden in commercials van FrieslandCampina gespeeld. U kent ze vast nog wel: “ik zei nog zo… géén bommetje!, de koe in de zijspan en later speelden ze een rol in ”The story of milk”.

Maatschappij
Milieu
Energie
Diergezondheid
Mest
Beeldkwaliteit