Bioboerderij Miltenburg

Over Bioboerderij Miltenburg

Lid geworden in december 2019

Over Bioboerderij Miltenburg
In de Krommerijnstreek in het mooie dorpje Schalkwijk, middenin de lint bebouwing ligt onze biologische melkveehouderij. Wij zijn Michiel en Yvonne Miltenburg en we wonen samen met onze kinderen Lisa en Remco op deze mooie boerderij. Wij zijn de 4de generatie Miltenburg die wonen op Overeind 33. Onze vader Joop Miltenburg had hier al een melkveebedrijf, maar na zijn overlijden hebben we voornamelijk vleesvee op het bedrijf gehouden.
Omdat de stallen aan vernieuwing toe waren hebben we in 2013 een plan gemaakt voor de toekomst van ons bedrijf.
In 2014 hebben we een duurzame stal gebouwd conform de nieuwste richtlijnen.
Met de zonnepanelen en zonneboiler op het dak, warmte terugwinning en een voorkoeler proberen we zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan en zijn we voor het grootste deel zelfvoorzienend. Er ligt een geïsoleerd dak op de stal en met de weercomputer wordt het windbreekgaas automatisch op de ideale stand gezet.
De stal is erg comfortabel ingericht met diepstrooisel boxen, 3 automatische koeborstels en grote ventilatoren in de nok.
Ook is er een groot strohok aanwezig voor de koeien die moeten kalven.
Er is plaats voor 120 melkkoeien. We melken met 2 Lely robots, er is een mestrobot die de roosters schoonhoud en een aanschuifrobot die het voer aanschuift. De koeien kunnen in het weide seizoen iedere dag lekker naar buiten.
In het voorjaar houden we ons bezig met weidevogel beheer, zodat de grutto’s en kieviten van deze omgeving ook een fijne plek hebben om te leven en hun eitjes veilig uit kunnen broeden.
We zijn per 1 januari 2016 biologisch geworden. Dit omdat wij denken dat er meer toekomst zit in de biologische landbouw door de manier waarop er dan met land en dieren omgegaan wordt. Het land wordt niet bespoten tegen onkruid en we geven het geen kunstmest. De dieren eten alleen biologisch voer en worden alleen behandeld met antibiotica wanneer het echt niet anders kan.
Onze melk gaat naar Farmel die er onder andere biologische babyvoeding van laat maken. Ook hebben we een samenwerking met Kaasmaker Huig van de Graaf. Hij maakt van onze biologische melk onze heerlijke Biologische Schalkwijkerkaas. Deze verkopen we in de regio als streekproduct.
Op onze Facebookpagina kun je van alles lezen over ons bedrijf.

Wij hebben ons bij Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust aangesloten omdat wij het leuk vinden om de burger te laten zien wat er op een modern biologisch melkveebedrijf gebeurt.

Bijzonderheden

We zijn per 1 januari 2016 biologisch geworden. Dit omdat wij denken dat er meer toekomst zit in de biologische landbouw door de manier waarop er dan met land en dieren omgegaan wordt. Het land wordt niet bespoten tegen onkruid en we geven het geen kunstmest. De dieren eten alleen biologisch voer en worden alleen behandeld met antibiotica wanneer het echt niet anders kan. Onze melk gaat naar Farmel die er onder andere biologische babyvoeding van laat maken. Ook hebben we een samenwerking met Kaasmaker Huig van de Graaf. Hij maakt van onze biologische melk onze heerlijke Biologische Schalkwijkerkaas. Deze verkopen we in de regio als streekproduct.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit